Rano robię sobie pożywne kanapki do pracy. Zamiast wędliny czy sera wkładam do nich coś pysznego
Klasyczne kanapki do pracy mogą się znudzić. Warto je więc nieco odmienić. Ja zwykle do pracy robię kanapki z pożywną sałatką. Muszę przyznać, że to najlepsze kanapki, jakie kiedykolwiek jadłam. Nie robi się ich długo, a są naprawdę zdrowe i sycące.
Najlepsze pieczywo na kanapki
Na kanapki najlepiej jest przeznaczyć zdrowe i wartościowe pieczywo. Mogą to być bułki z ziarnami, bułki żytnie czy grahamki. Dobrze jeśli mają podłużny kształt, bo wtedy łatwo przerobić je na kieszonki. Wystarczy zrobić w nich wzdłuż nacięcie i wypełnić je pyszną sałatką.
Jak zrobić kanapki do pracy z pożywną sałatką?
By zrobić kanapki do pracy z sałatką, trzeba oczywiście najpierw przygotować sałatkę. Lepiej jednak nie mieszać jej od razu z sosem, bo potrawa straci na smaku i wyglądzie. Po przygotowaniu sałatki, bułkę wystarczy naciąć i napełnić pysznym farszem.
Przepis: Kanapki do pracy z sałatką
Bułki-paluchy nadziane pożywną sałatką. Doskonale smakują nie tylko w pracy
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 340 w każdej porcji
Składniki
- 2 podłużne bułki, tzw. paluchy
- 100 g salami w plasterkach
- 50 g sałaty
- kawałek papryki czerwonej
- 1/2 awokado
- szczypiorek
Na sos:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówPlasterki salami pokrój w paski. Sałatę opłucz, osusz, porwij na małe kawałki. Awokado obierz, pokrój w plasterki. Paprykę oczyść, pokrój w małą kostkę. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj.
- Wykańczanie kanapekSkładniki na sos wymieszaj, wlej do małego słoiczka. Bułki natnij wzdłuż na głębokość ok. 3 cm. Składniki sałatki wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Sałatką napełnij nacięcia w bułkach. Przed spożyciem skrop sałatkę sosem.
Kanapki do pracy – kilka wskazówek
By kanapki do pracy były smaczne i wyszły nam na zdrowie, trzeba pamiętać o kilku szczegółach.
- W czasie upałów do sałatki lepiej nie dodawać łatwo psujących się składników. Należą do nich np.: szynka, twaróg, gotowane jajko.
- Składniki na sałatkę dobrze jest dość drobno pokroić, bo wtedy więcej ich wejdzie do bułki.
- Sałatki lepiej nie mieszać od razu z sosem, bo może on nawilżyć pieczywo. Można go zapakować do małego pojemniczka, np. słoiczka i dodać do sałatki tuż przed spożyciem. Można też zrezygnować z dodatku sosu.
- Kanapki z sałatką najlepiej jest włożyć do lunchboxa nacięciem do góry. Wtedy sałatka nie wypadnie z pieczywa. Kanapki warto też owinąć np. ręcznikiem papierowym, który wchłonie np. nadmiar płynu z warzyw.
- Zamiast sałatką, kieszonkę z bułki można też napełnić pastą, np. z pieczonych warzyw, z tuńczyka z puszki czy z wędzonej makreli.